Tuesday, October 26, 2010

Tutorial – Solusi Bagi Masalah Printer Canon MP145


Bagi memberkati sesi tutorial pertama blog ini, marilah kita mulakan sesi pembelajaran ini dengan Ummul Kitab, Al-Fatihah. (ceit, selama ni aku banyak kali post kat blog ni xde pun nak wat gini).

Entri ini bukanlah tutorial sepenuhnya bagi semua masalah printer model ini. Entri ini lebih kepada perkongsian pengalaman aku ‘bertarung’ dengan Encik Printer kesayangan aku ni tatkala merajuk. Yela, sekurang2nya masalah kewangan aku dapat dicover balik dengan adanya Encik Printer ni,haha (hanya muslimat kelas aku yang memahami statement ini).

Printer model ini akan tunjuk kod error kt ruang LED kalau ada problem. Printer model dalam mood bersedia kalau kod dia 1.


Masalah yang pernah aku hadapi dengan printer ini (serta solutionnya);
E2-2 = Out of paper (ASF)
  • Reload kertas dalam Auto Sheet Feeder dan tekan BLACK atau COLOR.
E3-3 = Paper jam
  • Maybe tersekat, alihkan kertas, letak kertas betul2 kat printer dan tekan BLACK atau COLOR
E4 = Ink has run out
  • Jika proses printing sedang berlangsung dan korang nak teruskan print, tekan STOP/RESET selama 5 saat dengan cartridge dipasang. Proses printing boleh diteruskan walaupun ink dah nak habis. Fungsi untuk detect ink akan disabled.
E5-5 = The FINE Cartridge cannot be recognized.
  • Sebab;
  1. Cartridge tak dipasang dengan betul - Buka cartridge dari printer, pastu pasang balik. Kalau LED masih tunjuk code E5-5, buat berulang kali sampai code dia 1(bersedia)
  2. Cartridge tak compatible dengan printer - Tukar cartridge baru
  3. Limpahan ink (printer x boleh detect cip cartridge yang dicemari ink) - Cuba bersihkan lebihan ink(tapi hati2 ye sebab cip cartridge terlalu sensitif dan kene bersihkan dengan tisu atau kain khas)
E7 = FINE Cartridge is not installed in the correct position
  • (sama dengan solution E5-5)
E8 = Ink absorber is almost full
  • Tula, rajin sangat dok menyedut ink sampai tak ingat ink dah nak penuh(boleh menyebabkan limpahan)
  • Tekan BLACK atau COLOR untuk teruskan print
E15 = Ink cartridge is not installed
  • (sama dengan solution E5-5)
E16 = Ink remaining is unknown (cannot be detected)
  • Tekan STOP/RESET selama 5 saat dengan cartridge dipasang. Proses printing boleh diteruskan Fungsi untuk detect ink akan disabled.
E27 = Waste ink absorber full or platen waste ink absorber full
  • Error yang ni buat kepala aku serabut. Selepas aku google cari solution, rupa2nya kita kene Reset printer. Ini stepnya;
  1. Matikan printer(pastikan kabel power masih terpasang), tekan dan tahan tombol STOP/RESET lalu tekan dan tahan tombol ON/OFF dan lepas STOP/RESET,
  2. kemudian tekan tombol STOP/RESET 2x
  3. Lepaskan kedua-dua tombol, sekarang printer dalam posisi SERVICE MODE (pada LED printer muncul angka"0")
  4. Setelah lampu ON/OFF berwarna hijau, tekan tombol STOP/RESET 4x (Waste ink counter reset)
  5. Matikan printer dan cabut kabel POWER.
  6. Hidupkan kembali printer
Jika masalah printer masih berlarutan, sila sediakan beberapa helai duit untuk membaiki printer di kedai.
padanla adik bongsu aku x setuju aku beli printer ni dulu,
too complicated untuk solve prob printer model ni

p/s: First time aku post entri sebegini. Minta maaf kalau ade salah silap. Insya-Allah selepas ini ada banyak lagi tutorial perkongsian ilmu dari aku. Nantikan… :DD

12 comments:

L said... Reply to comment

tq mumu for the information

mumumeow said... Reply to comment

u most welcome...huhu

SoutulMujahid said... Reply to comment

adehh... kita dah pakai mp198 r. hehehehe

fiqah alias said... Reply to comment

hehe..tq mumu..mumu makin xpert memujuk mr printer nye...hehehe..sume nye berkat mr printer yg suke sgt3 mrajuk ngn mumu..tmbh2 time musim2 esemen yg byk utk d print...huhu...papepn..thanx mumu & mr printer..mmg psgn yg secocok..!!! =)

mumumeow said... Reply to comment

SoutulMujahid > huhu....hampir semua (ke mmg semua..tak tau la) solution bgi error model canon mp145/mp160/mp198 sama...

fiqah alias > hehe welcome..tula...En Printer kte ni klu x mrajuk mmg x sah....

camk_basha91 said... Reply to comment

tanpamu cik printer ku sayamm..c0nfirm takleh anta assingment ku,..huhu..thanks mumu!!!(bca dgn nada terharu..)

Wan Jepun.. said... Reply to comment

huhu..alhamdulillah, setakat ni printer ni xde masalah lagi, dah 2 tahun pakai, cuma kadang-kadang dakwat x turun especially bila lama x pakai..Rasenye dakwat x turun ni hanya bermasalah kepada mereka-meraka yg pakai CIS atau external catridge..ape2 pn thanx 4 de information =)

mumumeow said... Reply to comment

welcome2...huhu..maybe sbb sy pkai yg ade external tank..

hamba Allah said... Reply to comment

Nak tanya la..dakwat printer sy masih ada, but dakwat kaler merah kat dlm kabel tu terputus...masalah ni membuatkan warna merah x muncul tiap2 kali sy print pape yg ada kaler merah...

Hah, masalah camni camne lak nk settlekan? Mintak tunjuk ajar, ye..^^'
p.s: printer sy jenis canon MP258

mumumeow said... Reply to comment

@hamba Allah

"... dakwat kaler merah kat dlm kabel tu terputus ... "

apa yg sy faham, mksudnya kabel utk dakwat merah terputus (mungkin terpotong/tersumbat ssuatu)..so dakwat tu xkn msuk katrij dlm printer tu...

rsenye tu konfem kne bawak pi kedai untuk tukar kabel baru ...

smoge mmbntu ... =3

fatin said... Reply to comment

terima kasih mumu 4 da information...sngt2 membantu sya..tadi (12.00 mlm/ 22 feb 2013) my printer ada kuar kod E27..Alhamdulillah, da ok da..tq,xyah la nak kuar duit.. :) :) :) :) :)

Polka Gemini said... Reply to comment

Boleh tanya tak? Printer sy cm printer awk gk...ad tank ink kat luar... Tp printer sy problem bla nk print kaler... ink biru je kuar tapi kaler merah n kuning x kuar pn...Tapi tiub kt dua2 ink xtersumbat...ink tu still elok je kat tiub tu...tp bla print x kuar wane lain...just wane biru je ok...cmne yer?? Boleh tolong x??

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger