Friday, August 14, 2009

where's the function of other academic teachers? (sori klu salah grammar n spelling)


haih....aku tatau la spe yang memandai cakap ngan aku kt IPGM KSAH ni x de la social sgt...
(ke aku yg salah tafsir ape yg diberitahu tu?)

sehari sblom aku bertolak ke sini aku contact member sekolah aku...skang ni dia studi kt UM Nilam Puri Kelantan.....

klu x salah...ayat dia cenggini.....

Member: Muhsinah, hati2 tau...dengar cerita kat sana social sgt......

masa tu jugak semangat saya agak down utk ke sini.....
knape aku x dapat kt IPGM kt bangi ....kn best tu...
bukan niat utk menyalahkan takdir..tapi mungkin ade hikmahnya yg tersendiri......


bila aku smpai sini....
nak kata culture shock pun xley gak....sbb hanya kerana nasihat member aku tu....
so, aku bersedia utk terima apapun budaya kat sini (walaupun bukan sepenuhnya)

mmg kt sini merupakan cabaran utk dak2 pengajian islam....
pernah ada sekali tu aku dipanggil ustazah(tapi bunyinye lain macam jer....)
haih? hina sgt ke utk menjadi seorang 'ustazah'???
klu dari segi bahasa 'ustaz' dan 'ustazah' membawa erti guru.....tapi dia x spesifikkan utk agama ke tak......
istilah ni mungkin dari bhse arab...
so, masyarakat mind set kan istilah ini terhad kpd yg amik pengajian islam.....

atas nasihat akak2 pengajian islam....
ktorang kene lah jaga perlakuan n lain2 lagi....
mmg diakui bhwe bila aku dah msok dlm bidang ini,
aku kene jaga perlakuan aku......
tapi "nobody is perfect"....

kekadang tu aku terpike....
klu diorang yang lain tu dipostingkan ke SMKA cmne?
haih..mentang2 la ni program utk sekolah rendah..diorang wat lek jer...
where's the function of other academic teachers?
sampai bila mereka nak bergantung kpd guru2 pengajian islam yg amat terhad jumlahnye?

aku cerita mende ni bukan nak memdedahkan aib sekolah agama ..tapi inilah realiti yg berlaku di sekolah agama(yang mungkin juga berlaku kt sekolah2 agama yg lain).....
kes dating , gay, lesbian , malah yang dah berzina pun ada.....
dari segi ratio antara guru2 akademik biasa kpd guru2 bidang agama aku agak2 dlm
5:1

bayangkan ...betapa sikitnya jumlah guru2 pengajian islam yg nak btolkan dak2 yg dah rosak...
lagi 5 bahagian tu takkan nak wat lek jer?
sampai bila mereka nak salahkan pelajar?
sampai bila mereka selalu berkata,
"apa ni? pelajar sekolah agama terok perangai?"
but, guru yg menegur itu pun x boleh dijadikan role model...
masih ada yang memakai tudung pendek dan jarang
stokin pun x pakai...
baju ketat2.....
haih? dah guru tu mengajar di sekolah agama...
knapa mereka sendiri yang x btulkan diri mereka?
murid sekolah mana2 pun perlukan role model yang boleh diikuti.
bukankah tugas guru adalah utk mendidik...bukan mengajar semata2?
tapi jika beginilah sikap guru2 yang bergantung harap kat ustaz n ustazah,dan terlalu menyangka baik kat pelajar2 sekolah agama...
beginilah jadinya......kecewa jer yg lebih



skali lagi aku nak tanya
"where's the function of other academic teachers?"

4 comments:

imani_balqis said... Reply to comment

sbagai plajar smka,sy sk0ng kte2 bl0ger..
bygkan mcm mne plajar mslimin nk pay attenti0n kat cg y mngajar klau cg2 paka pkaian y kurg smpurna?
alamaknye,d0rg hanye mndgar sambil mate mmndang k mje..
mslimat pula,trpakse mnebal muke mlihat aurat y sngaje didedahkan tuh..malu!!!!

lgp0n,mcm mne nak didik pljar y brmasalah mgenai aurat klau mrk stiap hri ddedahkan dgn cre pmakaian y trlalu trendy n mndedah aurat??

~maafkan ak andai kate2 ku mghiris ssiape..bkn niat nak kurg ajar dgn cg y byak myumbang ilmu,cume ingin mdedah realiti kami sbgai plajar smka...

meowingcat said... Reply to comment

komen saya dlm ILI terhadap satu pendapat seorang user....
"ya..mmg diri sendiri ..tapi x mustahil peranan pendidik itu memberi impak yg amat besar dalam pembentukan sahsiah anak2 murid....kira pendidik menjadi 'ibubapa' di sekolah

bayangkan....jika seseorang muallim/muallimah mengajar kta.....mestilah kta perlukan yang terbaik utk dijadikan qudwah hasanah kpd kta...
sebagai pelajar/murid...mereka pasti dahagakan ssuatu yg boleh dijadikan contoh di sekolah....klu bukan guru sape lgi? sampai bila nak bergatung kt 'ustaz/ustazah' ni?

saya bukan nak menyalahkan semua pendidik tapi ini lah realitinya ,
bayangkan...saya pernah tanya kt seorang pelajar di IPGM sini(yg sekolah biasa...xpenah bersekolah di sekolah agama, kt sini bukan kos P.islam)....lebih kurang gini soklannye...

saya: dak2 sekolah biasa ni mmg terlalu letak expectation tinggi ea kat dak2 sekola agama?
beliau: yela...klu dah sekola agama..mestilah dak2nye bagus, alim,bla bla bla.....takkan ade dak2 trok ni....

berdasarkan dialog tadi....
1)adakah bakal guru(bukan P.islam) hanya bergoyang kaki jika mengajar di sekolah agama?
2)apa peranan bakal guru tersebut jika berlaku kes2 yg x diduga berlaku di sekolah agama?
3)adakah terkeluarnya ayat yg sama iaitu "apa ni pelajar sekolah agama wat perangai?" tanpa mengambil tindakan sewajarnya terlebih dahulu?

p/s: minta maaf jika ada pihak yg tersinggung dgn pndpt saya....tapi inilah realiti.....fikir2kan"

Iman said... Reply to comment

Mana ada org yg perfect. Org yg gi Al-Azhar pun bukannyer islamik sgt pun. Apatah lagi bebudak SMKA. Kau pun tau sendiri kan.

(bukan menghina okay, I've been there. Kat tempat aku belajar nie, bebudak kg yg bertudung dan gi sekolah agama dr kecik pun bukak tudung dan pakai baju sendat sebab pengaruh kawan and never wore tudung again kecuali biler parents datang. Sedih tau)

Stereotyping is stupid. Kenapa budak agama jer mesti dilabelkan sebagai manusia perfect? Sempurna? Pastu biler diorg buat salah ke, maksiat ke, it's a big news? Org yg tak seberapa sgt tak de pulak nak heboh padahal diorg la paling byk buat hal.

Here's the conclusion.

You can't satisfy anyone
You can't change anyone

Hanya Allah sahaja yang boleh mengubah seseorang. Kita sebagai cikgu dah cuba. Kalau kita berusaha, insya-Allah, Allah akan tolong kita.

Remember, Allah sedang menguji keimanan kita. Berdepan lah dengan realiti hidup. Banyak lagi benda pelik yang kau akan hadapi.

Be yourself ;)

imtiazsofea said... Reply to comment

camtulah dik (i guess)..

kat IPG camtu la..

tapi takkan nak salahkan inviroment right?

yg pntg jage diri sndiri dan rakan2x sekeliling. Means sekelas.sbb cabaran masa dpn dpt diatasi dgn eratnya ukhwah. maksudnya sama2x boleh saling tegur menegur..

huhu..means akk ni senior la kan. IPGMK TAA..(pai)

btw,gud luck!

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger