Thursday, November 4, 2010

Fakta Menarik Tentang Kidal



Lepas buat beberapa kajian dari pelbagai website serta pemerhatian sendiri, aku dapati bahawa ;

Kidal terjadi apabila otak kanan seseorang lebih dominan berbanding dengan otak kirinya. Otak sebelah kanan menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan. Dengan penguasaan otak ini, individu kidal dikatakan lebih bijak dari segi KREATIVITI dan SENI berbanding mereka yang menggunakan tangan kanan....

Individu kidal cenderung merasa CEMAS ataupun MALU dengan apa yang ingin dilakukan atau dikatakan.

Maybe adanya perbezaan bahagian otak antara orang kidal dan orang tangan kanan. Orang kidal cenderung lebih bimbang, sedangkan mereka yang memakai tangan kanan cenderung sedikit bergerak cepat. Pada orang kidal, bahagian otak kanannya lebih dominan(EMOSI). Mereka yang lebih banyak memakai tangan kanan, bagian otak kirinya lebih dominan

Menurut kajian tidak ada sesiapa pun yang dapat mendefinasikan mengapa sesetengah individu itu dilahirkan kidal. Tidak ada gen yang mengaitkan orang kidal dapat dikenalpasti, tetapi ianya mempunyai kaitan di dalam sesebuah keluarga.

Lebih ramai LELAKI yang kidal berbanding perempuan.

Individu ELASTIK

Individu kidal terpaksa menggunakan pelbagai barangan untuk orang biasa (tangan kanan), mereka terpaksa menyesuaikan diri dalam semua keadaan agar dapat menggunakan sesuatu kemudahan seperti orang bertangan kanan. Sebab tu la orang kidal dapat sesuaikan diri dalam semua kerja walaupun dengan gaya kerja yang sedikit berbeza. Disebabkan itu juga, secara purata orang kidal mempunyai jangka hayat 9 TAHUN LEBIH PENDEK berbanding mereka yang bertangan kanan.



KEKURANGAN

Tulis dalam BUKU TEBAL (diari, buku laporan,dan lain-lain)
Individu kidal sukar semasa menulis di bahagian kiri muka surat buku.Tulisan yang bermula dari kiri ke kanan juga merupakan salah satu faktor individu kidal menulis dengan gaya/cara yang unik.

KEBANYAKAN PERALATAN DIREKA KHAS UNTUK INDIVIDU BERTANGAN KANAN.
Contohnya seperti gunting, senjata api, tetikus, peralatan dapur, alat muzik dan lain-lain.

Kerusi kuliah atau kerusi yang disertakan dengan meja di dalam kelas dicipta khusus untuk orang tangan kanan. Diorang perlu mengiringkan sedikit badan sewaktu menulis agar dapat menulis kat meja kecik tu. Bayangkan jika kerusi tu digunakan semasapeperiksaan, lenguh weh pelajar kidal ini untuk menjawab soalan dalam jangka masa yang panjang.


KELEBIHAN

TULISAN ARAB

• Menulis dalam tulisan Jawi/Arab lebih senang berbanding tulisan biasa.

KREATIVITI
• Individu kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan.

KAMERA
• Bentuk kamera SLR yang memerlukan pengendalian kedua-dua belah tangan sedikit menyenangkan individu kidal. Tangan kidal/kiri akan digunakan untuk memegang lensa dan menyokong berat kamera tersebut. Oleh itu, mereka lebih cepat mengubah fokus kamera dan kamera dapat disokong dengan mudah.


Salah seorang daripada individu kidal tersebut ialah penulis blog yang digelar MUMUMEOW,hehe
(ceit, angkat bakul sendiri lak aku ni....huhu)

Ulasan Aku:
  • Aku x reti melukis @ mewarna tapi aku suka sangat dengar lagu and siap analisis lagu tu.
  • Memang tak dinafikan aku ni cepat berasa cemas and gelabah
  • Elastik tu ...no komen la...maybe kot, tapi memang tak dinafikan aku cepat lenguh kalau menulis kt kerusi yang ada meja kecik tu.
  • Aku memang nyampah kalau tulis kat buku tebal (berdasarkan fakta diatas tadi ye). Maybe sebab tula aku lebih suka tulis kat buku yang nipis, tak pun kertas kajang pun jadi la.
  • Aku senang untuk tulis tulisan arab/jawi walaupun tulisan jawi aku takla cantik sangat
  • Aku suka amik gambar walaupun ngan henpon ;D . Cepat teruja tengok kamera DSLR walaupun x reti guna. Suka main setting2 kt kamera tu. Azam aku, suatu hari nanti aku mesti memiliki kamera DSLR, cuma cepat atau lambat jer.
  • Paling penting, aku boleh makan (biskut terutamanya) pakai tangan kanan sambil studi and menulis pakai tangan kiri....hehe..makan jer keje


p/s: ada geng? sila angkat tangan!!!! hehehe

27 comments:

♥ kyu said... Reply to comment

kyu leh guna both tangan. hakhak!

mumumeow said... Reply to comment

wah..besnye...seimbang otak blh kiri n kanan...

Affan Ruslan said... Reply to comment

hehe. thanks post ni.
tak sangka pasal kamera pun ada ye.
haah, rasa mmg ada certain2 benda yg direka khas untuk org kidal.
rasanya gitar pun ada.
masa plkn dulu, masa menembak,tapi pasti ada ke tak m16 (kalau tak silap) untuk org kidal. hehe

mumumeow said... Reply to comment

tula..sy sndiri pn bru tau...bila pike2 blik,..btul gk eak...x byk brg2 utk org kidal ..kne speciality buid khas utk org kidal....

adwafarahin said... Reply to comment

sya geng kamu!
bole x nk share info nie kat blog adwa?
(mintak izin dulu takut x bole)
hee =)
klu bole g tau kat chatbox k =)

mumumeow said... Reply to comment

wah..besnya ade geng....suke2

bole ajer..silakn...ni pun bukan artikel sy..amik dri pelbagai sumber..tpi olah ikut ayt sendiri....sy dh bgitw dlm shoutbox adwa... =)

Liquid said... Reply to comment

incek liquid, separa kidal heh. menulis tangan kanan tp wat keje len tangan kiri. nk penampaq org pon tangan kiri tangan kanan tak biase mak hahaha.

AzizMostafa said... Reply to comment

@ Menulis dalam tulisan Jawi lebih senang berbanding tulisan Rumi?!

mumumeow said... Reply to comment

encik liquid> huhu...ade gk eak separa kidal...
sdp gk bgi pnampar kt org..dh lme x bgi pnmpar nie...

azizmostafa> mksudnye kn sng sbb tulisan jawi/arab kn kne tulis dri kanan ke kiri...menyenangkan org kidal la mksudnye...

AzizMostafa said... Reply to comment

mumumeow> kanan ke kiri, atau Kiri Ke Kanan?
Dari Atas ke Bawah seperti Japaneses atau Bawah ke Atas seperti Rongorongo?
Arah jam, atau arah lawan jam seperti dalam Silang Kata Kelopak = TTSK = Teka Teki Silang Kelopak?
http://www.typophile.com/node/51401
-
Melompat Lebih Tinggi + Semoga Berjaya

mumumeow said... Reply to comment

aziz > dari kanan ke kira la..adoiyai ..ok2..gini citernye...org kidal cm saya ni, mse tulis tulisn rumi ade kesukaran sbb time tulis tu tgn kte akn melindung tulisn yg dh ditulis....so sometimes tu, sy trpkse angkt tgk kejap utk tgk blik ape yg sy dh tulis sblum tu...

tpi sbaliknye klu org kidal tulis tulis jawi/arab....

p/s:errr encik aziz phm ke ni??

L said... Reply to comment

ak boleh gune kaki kiri,,, cmner??

mumumeow said... Reply to comment

kaki kiri utk pe lak ni...kidal bukan utk tgn jer ke?

L said... Reply to comment

ak kidal la jgk,, hahaha, cumer boleh guner kaki kiri jek...

Aula Hayyaturrayyan said... Reply to comment

ye2!!!
saya tangan kidal jugak...
la, tak tau pulak yg mumu_comey pun kidal jugak...
sama denganlah...
btw, tq for this post...
baru tahu pasal benda ni...
shukron, barokillah...

camk_basha91 said... Reply to comment

mumu!!!!sama la kiterrr...

mumumeow said... Reply to comment

L > ?? blur~~~

aula > welcome, hehe..tula org kidal special cket, kne umumkn dulu@bgi org tgk kte mnulis.. mumu pun ade mklumat yg bru tw gak ..huhu

ninie > hehe tw sgt..jom kte wt prsatuan guru pelatih kidal IPSAH,
spe nk jdi pngerusi? kih3

Kalamhati said... Reply to comment

kita serupaaaaa...(menaip sambil makan roti ni..hahaha)

saya bab melukis hancus..tp memang suka dengar lagu2 dan mudah tersentuh..suka kepada sajak dan puisi..

dan memang kena tulis jawi dan arab pun, sbb keje bidang tu..hehehe

░♥si lampu neon♥░ said... Reply to comment

WAHHH KIDAL RUPENYE KO ;)

mumumeow said... Reply to comment

kalamhati> ye..tmbah lgi geng kidal kte...yeyeye

si lampu neon > ye aku kidal...kidal gk ke? huhu

noraim said... Reply to comment

owner, nak share blh tak artikel neh? kita pon kidal jgk. huhu.
kalo blh btau kat shout box eh?
tq :)

AzizMostafa said... Reply to comment

@ Menulis dalam tulisan Jawi/Arab lebih senang berbanding tulisan biasa.
-
Sepenuhnya benar!
Membandingkan dengan Rumi, Jawi lebih indah, lebih mudah, lebih menarik.
Huruf Arab + 6 Jawi - titik-2= Sahaja 17 Huruf yang manis + tari-menari.
Huruf Rumi = 26 +A+B+D+E+G+H+Q+R = 34
Tetapi kebanyakan orang Melayu + Indo tidak mengetahui.
-
Semarak Jawi + Khat
http://typophile.com/node/74436
------------------------
Melompat Lebih Tinggi + Semoga Berjaya

Sara Maya said... Reply to comment

i like this topic very much...if u dun mind,can i share n post it in my blog??*wink2*btw,sy nk add lagi kelebihan org kidal..org kidal bley buat 2keje dlm 1 masa..sbg contoh,mkn (guna tgn kanan) sambil m'baca/menulis...selain i2,apabila di meja mkn,org kidal tidak akan mengotorkan sudu/senduk dlm mangkuk/pinggan tambah...apabila di dapur,yg mlibatkan xtvt memotong dgn m'gunakan pisau,tgn kanan akan memegang sayur/ikan/daging/ayam =)

mumumeow said... Reply to comment

sara maya> btul2..fleksible..bley wt 2 in 1...

نورّالعينِ said... Reply to comment

mumu~ketua mumu la..timb..nnt kta cri..
ninie tak nk jd pape..nk jd ahli jer..haha

mashi toma said... Reply to comment

wah~ sungguh xsgka.. byk gak kelebihan and kekurangan owg kidal.. nyway.. bley x nk share?
huhu.. kte geng kidal.. but.. mashi mnulis je tgn kiri.. yg laen2.. tgn kanan ~_~

suke sgt entry nih-

mumumeow said... Reply to comment

brtmbah geng kidal ni...

silakan...bgi kredit ye...huhu

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger