Tuesday, November 2, 2010

Tutorial - Cara Tukar Favicon Blogger


2 Paper dah lepas, 2 more to go. Alang2 gap untuk next paper lama lagi, jadi aku release tension aku ngan jenguk blog yang lama ditinggalkan ni.

Dalam kita exited berblogging, rasanya tak salah untuk kita wujudkan identiti blog kita sendiri dengan ubah icon blog kita. Yela, sampai bila nak pakai icon blogger oren tu kan? Jadi untuk kepuasan korang blogging, aku nak kongsikan cara nak ubah icon blogger ni. Ini stepnya;

Thanks to them;

Step 1:
Dashboard > Design > Edit HTML
Jangan lupa klik kat 'Expand Widget Templates'

Step 2:
Tekan CTRL+F
Kat ruangan search taip perkataan ni

Step 3 :
Bila dah jumpa, masukkan ini kat BAWAHNYA ;


Sebagai contoh, aku tunjukkan url yang aku aku amik dari IluvIslam



Dah dapat url imej tu, paste kt kawasan yang aku mention tadi


Step 4:
Dah siap paste, preview dulu kalau dah puas hati klik SAVE

Alhamdulillah, menjadi gak favicon aku

Selamat mencuba ... Meow =3

p/s: sila klik pada imej untuk paparan yang lebih BESAR dan JELAS

17 comments:

Kniedaz said... Reply to comment

Bagus tutorial ni...nak buat tapi tengah malas hehe so tak buat lagi la ^_^

perantau said... Reply to comment

ooo...gini rupenye...trime kasih.... ;D

Namie Amir said... Reply to comment

bagus2..tapi kan, gambar tu kena ada URL la eh..kalau nak amik dari simpanan laptop kite cmne eh?

mumumeow said... Reply to comment

knidaz > huhu..xpe..sy pun dh lme tw ..bru skang nk test ...

perantau > welcome..tpi mne blog awk?

kak namie > a'ah musti url...klu nk amik dri simpanan lptop, kne upload kt mne2 image hosting cam photobucket,tinypic dll...
pstu amik url imej tu...
tpi kne pstikn saiz gmbr dikecikkn dulu... dh nme pun icon...

hope mmbntu

* HeeBum * said... Reply to comment

waaa.. beshnye.. chenca komawo...

nak buat.. nak buat..

cik namie : upload gmbr yoyet kt flickr atau photobucket.. nnti ade url.. :D
xpon.. gmbr yg upload kt blog pon ade url.

hehe.. tlg jwb soklan.. :P

mumumeow said... Reply to comment

heebum...hehe..tenkiu...

kbetuln sy ade gmbr kt ILuvIslam...
mse jdi ahli ILI..x sngke mse duk google tdi..trjumpe gmbar saya ni....

lassiegewdix said... Reply to comment

eh'eh , ade name lassie .
maluuuuuu // :P

mumumeow said... Reply to comment

ape nk malu..hehe
...anyway...syukran very much 4 de infomation huhu

Liquid said... Reply to comment

adehh cmne ea incek liquid dh wat tp x kuar2 pon gmbr tu... dia segan kot eheh

* HeeBum * said... Reply to comment

yeayy.. heebum da bejaya buat ltk gmbr bum.. hik2.. tenkiuuu.. :D

mumumeow said... Reply to comment

liquid > musti jdi punyer...cuba lgi

heebum > wah...cumil2..welcome

hikma_hani said... Reply to comment

waaa..... bgus2.. bermanfaat blog mumu nie.. hehe.. -hikmah-

mumumeow said... Reply to comment

huhu..tengs..mah try la wat...bu puas nk blogging...huhu

fitri said... Reply to comment

lamenye xbukak blogspot..hehehe

..sory lame x jenguk..xm beratur..pape pn gud luck! maat taufiq wan najah

camk_basha91 said... Reply to comment

thanks mumu!!

hoNeyStaR said... Reply to comment

tq utk tutorial ni..
tp xbleh bile run kat browser crome la..

mumumeow said... Reply to comment

@fitri huhu..besela..busy..thkns..

@camk_basha91 welcome ninie syg

@hoNeyStaR pasaipa eak? sbb sy x pkai chrome..tpi buat jer la..sbb rmai diluar sna pkai firefox... =)

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger