Saturday, November 20, 2010

Tutorial - Facebook Share Button


Rasanya dah banyak website atau blog yang menunjukkan tutorial untuk button Facebook Share tapi aku tetap nak berkongsi ilmu gak. Dalam penulisan blog, sudah pasti ada antara post kita yang bermanfaat, diminati pembaca dan nak dikongsikan kepada rakan2 lain. Takkan nak menyusahkan diorang ngan copy-paste link kat wall diorang? Mestila nak menyenangkan kerja diorang. So, marilah pakat2 letak Button Facebook kat blog masing2.

Style 1


Style 2


Style 3



Style 4

Step:
1-Pilih salah satu Style yang sesuai dan copy code yang disediakan
2-Pergi Layout > Edit Html>Expand Widget Templates
3-Cari code ini

kalau x jumpa cari code ni pula

4-Paste code facebook button selepas code untuk step 3
5-Preview dan jika puas hati, Save

Cubalah, mana tau disebabkan button ni traffic ke blog anda semakin meningkat. Alhamdulillah, x sangka gak sejak cuba letak button kat blog ni, nampakla sedikit peningkatan traffic blog dan agak puas hati bila tengok bilangan orang yang share salah satu post blog walaupun xlah ramai mana yang share.Huhu

p/s: insyaAllah pasni ade tutorial untuk Facebook Like Button lak...nantikan..meeeooowww =3

    9 comments:

    Atika Natasha said... Reply to comment

    fuiyy0...tut0rial yg sgt bguna..tenkiu2 mumu cyg..misS u..

    mumumeow said... Reply to comment

    welcome kaka syg,.....smoge brmanfaat utk blog kaka gak...miss kaka too...meooooww =3

    Kalamhati said... Reply to comment

    tq dear!akak pun belum faham betul2 lg ni..bagus sgt mumu letak lagi tutorial ni..

    tunggu yg Like button lak..hik..ku menungguuuuu

    biskut said... Reply to comment

    ok memang ok,probs nya aku takde FB..hehe

    mumumeow said... Reply to comment

    kalamhati> huhu..wc..xpe pelan2 kak...smoge brmanfaat...

    biskut> huhu..xpe ...xde fb pun..org len ade...nnti klu dy minat post ttntu dy akn share kt fb dy...huhu

    Aisyah AR said... Reply to comment

    thanks for sharing

    Liquid said... Reply to comment

    hee incek liquid dh wat. tp letak kt footer hee. maceh ea. jgn lupe share2 =)

    ..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said... Reply to comment

    ala dik..x jadi pun...dkt HTLM x de yg awk bg tue.mcm ne yek?

    p/s: bls kat chat box akk yew.tq

    نورّالعينِ said... Reply to comment

    mumu sayammm...nak suh mumu jgk yg tl0ng wat..paham2 jerla laptop nini ni cmner kan..haha

     
    Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger